یزدفردا "سرویس فرهنگی، هنری:در شب میلادرسول اکرم اسلام و به همت شورای کتاب کودک ایران ،از برگزیدگان نخستین دوره جایزه ادبی، هنری مهدی آذر یزدی و میرزامحمد کاظمینی تجلیل شد.
به گزارش خبرنگار یزدفردا،اختتامیه نخستین دوره جایزه ادبی، هنری مهدی آذر یزدی با حضور اساتید و علاقمندان ادبیات کودک ایران زمین با معرفی برگزیدگان و اهدای جوایز نخستین دوره جایزه ادبی، هنری مهدی آذر یزدی در هتل البرز تهران برگزارشد
در این مراسم كه به كوشش شورای كتاب كودك و بنیاد فرهنگی پژوهش ریحانه الرسول برگزار شد، میرزا محمد كاظمینی مدیر این بنیاد از دكتر نوش آفرین انصاری برای برگزاری این مراسم تشكر كرد و گفت: در زمینه كتابخانه تخصصی تاریخ فعالیت كردیم و این بنیاد مفتخر است كه همیشه میزبان مرحوم آذر یزدی بوده ایم .
میرزا محمد کاظیمینی در ادامه افزود:او خانه ای را كه برایش تدارك دیده بودیم، به هنرمندی از اهالی یزد اهدا كرد و بنیاد ریحانه الرسول افتخار نگهداری از تنها نسخه خطی کتاب آشپزی مهدی آذر یزدی كه در آن نحوه پخت غذاهای محلی یزدی را به رشته تحریر در آورده است دارد همه این موارد زوایای لطیف روحی او را نشان میدهد.
بنابراین گزارش دكتر نوشآفرین انصاری در این مراسم گفت: در سال 1393 آقای علی دهقانی به شورای كتاب كودك آمد و گفت جایزه ای به نام مهدی آذر یزدی اهدا كنیم. بعد از مدتی آقای كاظمینی به عنوان حامی به ما پیوست. سپس در همین هتل البرز رونمایی از سكه آذر یزدی انجام شد.
پس از آن شورای راهبردی را تشكیل دادیم و هیأت داوران را ایجاد كردیم؛ هیاتی كه روی بازآفرینی آثار كهن تمركز داشت. قبل از تاسیس شورای كتاب كودك در سالهای پایانی دهه 30، چندین نمایشگاه برگزار شد كه آقای آذر یزدی در همه آنها حضور داشتند و در دهه 40 از بنیانگذاران شورای كتاب كودك بود.
در سال 1343 سندبادنامه و قابوس نامه دو كتاب برگزیده شورا می شود و در سال 1345 توسط انتشارات امیركبیر كتاب قصه های قرآن به چاپ میرسد كه باید همینجا یادی كرد از بنیانگذار نشر امیركبیر كه اگر نبود، بسیاری از كتابهای خوب را نداشتیم. قابل توجه است كه كتاب سندبادنامه و قابوس نامه به چاپ شصت و سوم رسیده است و چاپ شصتم قصه های قرآن منتشر شده است.
در پایان دكتر انصاری از تلاش كتاب نوین گویا برای صوتی كردن آثار آذر یزدی تشكر كرد.
سپس دكتر مهدی محقق گفت: من زمانی توفیق داشتیم كه با دكتر انصاری به منزل شادروان آذر یزدی میرفتیم و همیشه او زیر چراغ مطالعه مشغول نوشتن بود.
وی افزود: مسأله كودك بسیار مهم است اگر از كودكی كتابهای خوبی برای كودكان تهیه كنیم، بعدها آنان به مطالعه علاقمند میشوند. مشكل امروز ما به خاطر این است كه كتابهای مناسبی برای كودكان وجود ندارد. این شرایط مناسب نیست كه قرآن ما با واژه كتاب آغاز شود ولی از لحاظ آمار كتابخوانی در حد شایسته ای نباشیم.
دکتر محقق در ادامه افزود:شورای كتاب كودك توانسته است به رغم امكانات محدودش كارهای زیادی انجام بدهد كه نمونه آن انتشار فرهنگنامه كودك و نوجوان است یعنی در مملكت ما این افراد هستند كه كارهای مهم را انجام داده اند ولی تعداد كسانی كه وطن را دوست داشته باشند نظیر آقای كاظمینی، اندك است.امیدوارم خداوند به بانیان این حركت های مدنی توفیق دهد.
وی افزود: سیره علمی آذر یزدی این است كه توانست با قدرت و ذوق خود كتاب هایی را بنویسد كه به دلیل ارزشها و جذابیت هایشان به چاپ های متعدد رسیدند.
وی در پایان تصریح كرد: ما نباید از دولت توقع داشته باشیم ،افراد متمول بسیار هستند ولی باید فرهنگسازی شود تا كارهای فرهنگی مورد حمایت قرار گیرد.
دراین مراسم شورای کتاب کودک و انجمن مفاخر از میرزا محمد كاظمینی مدیر بنیاد فرهنگی پژوهش ریحانه الرسول به واسطه حمایت از امور فرهنگی وهمچنین حامی برگزاری جایزه آذر یزدی و با اهداءلوح تقدیر توسط دکتر محقق تجلیل کرد.
در بخش دیگری از این مراسم ناصری رئیس موزه عروسك های ملل گفت: آذر یزدی یكی از 37 موسس شورای كتاب كودك بود. او با قصه های خود چند نسل را به یكدیگر پیوند زده است و كودكان امروز هم مانند بزرگسالان او را میشناسند.
در ادامه این مراسم لوح سپاس به فریده فرجام به خاطر كتاب «میهمانان ناخوانده» اهدا شد
بیانیه هیأت داوران که توسط فروغ جمالی قرائت شد برگزیدگان نخستین دوره جایزه ادبى هنرى «مهدى آذریزدى»را معرفی کرد .
- مرجان فولادوند و پژمان رحیمى زاده، نویسنده و تصویرگر كتابهاى «آرش» (حكایت تیر انداختن مرد قصه گو)» و «رستم و افراسیاب» موفق به کسب پلاك جایزه آذریزدى، لوح افتخار و جایزه نقدى نخستین دوره جایزه ادبى هنرى «مهدى آذریزدى»شدند.
- هیات داوران نخستین جایزه ادبى هنرى مهدى آذریزدى، از میان آثاربازنویسى و بازآفرینى براى كودكان و نوجوانان (1392-1390) دو كتاب «آرش» (حكایت تیرانداختن مرد قصه گو) و «رستم و افراسیاب»، هر دو با قلم مرجان فولادوند و با تصویرگرى پژمان رحیمى زاده را واجد شرایط دریافت جایزه ویژه 20 میلیون ریالى این جشنواره دانست.
- همچنین آتوساصالحى نویسنده كتاب «سیاوش» و آرمان آرین، ِه» به عنوان َ خالق كتاب «اشوز د ِ نگه د»و نویسنده برتر آثار بازنویسى و بازآفرینى شده شناخته و به پدیدآورندگان آنها لوح تقدیر جایزه آذریزدى همراه با 20 میلیون ریال جایزه نقدى تعلق گرفت.
- در بخش تصویرگرى نیز دو كتاب «نیم من بوق ابن پشم پانزده» با كار تصویرى علیرضا گلدوزیان و «زال و سیمرغ» با تصاویرى از مانلى منوچهرى، به عنوان آثار برتر تقدیرى بازنویسى و بازآفرینى نخستین دوره این جایزه ادبى و هنرى شناخته شدند و به تصویرگران آنها لوح تقدیر جایزه آذریزدى همراه با 20 میلیون ریال تعلق گرفت.
- همچنین در این دوره، هیات داروان نخستین جایزه ادبى و هنرى مهدى آذریزدى لوح تقدیرهایى به چهار موسسه انتشارتى
- افق
- كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان
- موج
- كتاب نیستان
تخصیص داد.
- افق با انتشار كتاب «آرش» (حكایت تیرانداختن مرد قصه گو)،
- كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان با انتشار سه كتاب برتر این جایزه كه شامل «رستم و اسفندیار»، «سیاوش» و «زال و سیمرغ» بودند،
- موسسه انتشارتى موج به سبب انتشار كتاب «اشوز د ِ نگه د» و كتاب نیستان به خاطر انتشار كتاب «نیم من بوق ابن پشم پانزده» به عنوان ناشرانى كه آثارشان در بخش هاى مختلف انتخاب شده اند، مورد تقدیر قرار گرفتند.
جایزه مهدى آذریزدى از سوى موسسه فرهنگى هنرى ریحانه الرسول (یزد) با حمایت علمى شوراى كتاب كودك هرساله به بهترین بازنویسى و بازآفرینى از ادبیات رسمى و ادبیات عامیانه در انواع داستان، ادبیات دینى، تاریخى، زندگىنامه و دیگر تجربیات در این زمینه اهدا مى شود.
پیشتر هیات داوران جایزه ادبى - هنرى مهدى آذریزدى شامل سحر ترهنده، سمیرا صیاد و مسعود ناصرى دریایى از میان 182 اثر بررسى شده، 11 كتاب را براى داورى نهایى در نخستین دوره جایزه ادبى - هنرى مهدى آذریزدى انتخاب كرده بودند.
مسئولیت دبیرى علمى جایزه ادبى - هنرى مهدى آذر یزدى 1394را فروغ جمالى - پژوهشگر ادبیات كهن و كارشناس ادبیات كودك و نوجوان- بر عهده داشت.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 26,دسامبر,2024